Indentification of the method to quantify soluble fibre and the effect of the source of fibre on the ileal and faecal digestibility

 

Authors
Abad Guam?n, Rodrigo Medardo
Format
DoctoralThesis
Status
publishedVersion
Description

The present thesis constitutes a step forward in advancing the knowledge of the methods to quantify soluble fibre and the effects of the fibre fractions and source of fibre on the site the digestion of different fractions of fibre (soluble and insoluble) in the rabbit. There is a positive effect of soluble fibre on rabbit digestive health and therefore on the reduction of mortality in weaning rabbits. Nevertheless, it is no so clear that the effects of soluble fibre on rabbits are due particularly to this fraction. This thesis aims: 1) to compare the quantification of soluble fibre in feeds using different chemical and in vitro approaches, and to study the potential interference between soluble fibre and mucin determinations, 2) to identify the effects of type of fibre, site of fermentation, method to quantify insoluble and soluble fibre, and correction of the intestinal soluble fibre content for intestinal mucin on the digestibility of fibre fractions and 3) to evaluate the individual effect of soluble and insoluble fibre from sugar beet pulp and apple pulp on ileal and faecal soluble and insoluble digestibility and digestive traits. The results obtained in the studies 2, 3 and 4 were considered together. These results showed that the mucin correction is necessary when the TDF and soluble fibre digestibility is determined, and it correction is more important at ileal level and in diets with low level of soluble fibre. On another hand, incrementing the soluble fibre using sugar beet and apple pulp increased the amount of TDF disappear before the caecum. Moreover, the caecal pH correlated better with the ileal amount of fermented TDF in the digestive tract rather than with that fermented in the caecum. This suggests that an ileal fibre solubilisation may occur rather than ileal fermentation. Therefore the implications of this work were that: the estimation of soluble fibre as SDFaNDFom-cp is an adequate method considering its correlation with the physiological effects; and the TDF and soluble fibre digestibility must be corrected with intestinal mucins, especially when the ileal digestibility is determined.
La presente tesis constituye un avance en el estudio de los m?todos para cuantificar la fibra soluble y los efectos de las fracciones de fibra y las fuentes de fibra sobre la digesti?n de las diferentes fracciones de fibra (soluble e insoluble) en el conejo. Hay un efecto positivo de la fibra soluble sobre la salud intestinal de los conejos y, por ende, una reducci?n de la mortalidad en animales destetados. Pese a esto, no est? claro si estos efectos se deben espec?ficamente a la fracci?n soluble. Por lo que los objetivos generales de esta tesis fueron: 1) comparar diferentes metodolog?as qu?micas e in vitro para cuantificar la fibra soluble y estudiar las posibles interferencias en la cuantificaci?n de la fibra soluble por las mucinas, y viceversa, 2) determinar los efectos de la fibra, el lugar de fermentaci?n, el m?todo para valorar la fibra soluble e insoluble, y la correcci?n de la fibra soluble por el contenido intestinal de mucinas sobre la digestibilidad de las distintas fracciones de la fibra y 3) evaluar los efectos individuales de las fracciones soluble e insoluble de la fibra de pulpa de remolacha y de manzana, sobre la digestibilidad de la fibra soluble e insoluble y los par?metros digestivos. Para ello se llevaron a cabo 4 estudios. En el primer estudio se compararon diferentes metodolog?as qu?micas e in vitro para valorar la fibra soluble de diferentes alimentos y se estudi? la posible interferencia en la determinaci?n de la fibra soluble y mucinas. Para ello se utilizaron seis ingredientes (pulpa de remolacha, pectinas de pulpa de remolacha, pulpa de remolacha lavada, paja de cereal, cascarilla de girasol y lignocelulosa) y siete piensos de conejos con diferentes niveles de fibra soluble. Al integrar los resultados de los estudio 2, 3 y 4 se concluy? que la correcci?n de mucinas de los contenidos digestivos al determinar FDT y fibra soluble es necesaria para ajustar los c?lculos de su digestibilidad. Esta correcci?n es mucho m?s importante a nivel ileal y en dietas bajas en fibra soluble. Por otra parte, la FDT desapareci? en proporciones importantes antes de llegar al ciego, especialmente en piensos que contienen pulpa de remolacha o de manzana o alguna fracci?n soluble o insoluble de las mismas y estas diferencias observadas entre los piensos a nivel ileal se correlacionaron mejor con el pH cecal, lo que indicar?a que la FDT se solubiliz? antes de llegar al ciego y una vez en est? ferment?. Estos resultados implican que determinar la fibra soluble como FDSaFNDmo-pb es la mejor opci?n y que en la determinaci?n de la digestibilidad de la FDT y fibra soluble se debe considerar la correcci?n por mucinas especialmente a nivel ileal y en piensos bajos en fibra soluble.

Publication Year
2015
Language
eng
Topic
PRODUCCI?N ANIMAL
NUTRICI?N ANIMAL
FIBRA DIET?TICA SOLUBLE
MUCINAS INTESTINALES
PECTINAS DE MANZANA
DIGESTIBILIDAD ILEAL Y FECAL
Repository
Repositorio SENESCYT
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http://repositorio.educacionsuperior.gob.ec/handle/28000/2174
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openAccess
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