ANCESTRAL PRACTICES IN THE CULTIVATION OF MANIHOT ESCULENTA CRANTZ IN AMAZONIAN INDIGENOUS COMMUNITIES OF ECUADOR

 

Authors
Mera-Andrade, Rafael
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

The objective of the study was to identify the permanence of ancestral practices in the cultivation of Manihot esculenta Crantz (cassava) in productive units of Amazonian communities of Ecuador. The study was carried out in the parish Mother Earth of the Pastaza Canton, Ecuador. Farmers (62 informants) were selected by non-probabilistic sampling, with the criterion of cultivating cassava in their productive units. Semi-structured interviews, observation tours and deep interviews were conducted. The variables analysed were: age, level of education, gender of the informants; cultivated area; cultivated cassava varieties; observation of the lunar phases; association with other crops; pest and weed control methods; cassava storage methods, medicinal uses and ritual practices associated with cultivation. The results show that the average age of the farmers is 55.7 years; the majority are women (62.7 %); 88.7 % consider the lunar phase for sowing, of them 92.7 % sow in full moon; they cultivate four species of cassava; they use two traditional methods to control the arriera ant. The results suggest the need to promote the use of sustainable ancestral practices in cassava cultivation technology transfer programs
El objetivo del estudio fue identificar la permanencia de prácticas ancestrales en el cultivo de Manihot esculenta  Crantz (Yuca) en Unidades Productivas de comunidades amazónicas  del Ecuador.  El estudio se llevó a cabo en la Parroquia Madre Tierra del Cantón Pastaza, Ecuador. Los agricultores (62 informantes) fueron seleccionados mediante muestreo no probabilístico, con el criterio de cultivar Yuca en sus unidades productivas. Se realizaron entrevistas semiestructuradas, recorridos de observación y entrevistas a profundidad. Las variables analizadas fueron: edad, nivel de educación, genero de los informantes; superficie cultivada; variedades de yuca cultivadas; observación de las fases lunares; asociación con otros cultivos; métodos de control de plagas y malezas; métodos de almacenamiento de la yuca, usos medicinales y prácticas rituales asociadas al cultivo. Los resultados muestran que el promedio de edad de los agricultores es 55.7 años; la mayoría son mujeres (62.7 %); el 88.7 % consideran la fase lunar para la siembra, de ellos el 92.7 % siembran en luna llena; cultivan cuatro especies de yuca; usan dos métodos tradicionales para el control de la hormiga arriera. Los resultados sugieren la necesidad de promover el uso de prácticas ancestrales sostenibles en los programas de transferencia de tecnología del cultivo de la yuca

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
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Revista Ecuatoriana de Investigaciones Agropecuarias
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Derechos de autor 2017 Revista Ecuatoriana de Investigaciones Agropecuaria