Diagnosis of the use of pesticides in the tomato crop in the canton Paute

 

Authors
Reinoso, José
Format
Article
Status
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Description

Tomato is very susceptible to pests and diseases, for which farmers worldwide and in the Canton Paute -place where the research was conducted- use pesticides for their prevention and control. Typical for the farmers in the study area is that they do not respect the recommendations of the manufacturers; they apply pesticides in a rather uncontrollable manner. By lack of the systematic measurement of pesticide residues in harvested tomatoes, the risk for food poisoning is not unrealistic. Further, the technology to remove pesticide residues from surfaces of vegetables and fruits is not yet available. To assess in the study area the pesticide use and practice of application, a descriptive transversal study between April and June 2013 was organized by means of a questionnaire administered to 60 small-scale tomato growers. The survey reveals that farmer’s knowledge of pesticide use -which pesticide to use, its concentration and time of application- is limited. Therefore, the study recommends that legal standards, regulating all aspects related to the use and handling of pesticides, are developed together with the organization of capacitating workshops. In addition, the study recommends that the Ministry of Agriculture, Livestock and Fisheries (MAGAP) provides infrastructure for measuring pesticide residues, and help producers in the introduction of technology for the postharvest treatment to reduce health risks for the consumption of pesticide-contaminated vegetables.
El cultivo del tomate es muy susceptible al ataque de plagas y enfermedades, por lo que los agricultores en el mundo y el Cantón de Paute -lugar donde se ha realizado la investigación- utilizan plaguicidas para su prevención y control. Los agricultores en esta zona no respetan las recomendaciones de los fabricantes; aplicando los plaguicidas a sus cultivos de forma incontrolada. Por falta de la medición sistemática de los residuos de plaguicidas en los tomates cosechados, el riesgo de intoxicación es muy probable. Adicional, la tecnología para eliminar los residuos de plaguicidas de las superficies de las verduras y frutas, todavía no está disponible. Se organizó un estudio descriptivo transversal entre septiembre del año 2014 y febrero del año 2015, para obtener un diagnóstico del uso de plaguicidas y de la práctica de aplicación por medio de un cuestionario aplicado a 60 productores de tomate de pequeña escala. La encuesta revela que el conocimiento de los agricultores sobre cual plaguicida usar, la concentración y el tiempo de aplicación es limitado. El estudio recomienda que normas legales que regulen todos los aspectos relacionados con el uso de plaguicidas debieran desarrollarse, junto con la organización de talleres de capacitación. Además, se recomienda que el Ministerio de Agricultura Ganadería Acuacultura y Pesca (MAGAP) proporcione la infraestructura para la medición de los residuos de plaguicidas y, ayude a los productores en la introducción de tecnologías de pos cosecha para reducir los riesgos de salud para el consumo de los productos contaminados.  

Publication Year
2015
Language
spa
Topic
Repository
Revista Universidad de Cuenca
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https://publicaciones.ucuenca.edu.ec/ojs/index.php/maskana/article/view/495
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