Dietary parameters and habitual diet of older adults. Cuenca 2018 - 2019.

 

Authors
Ortiz Segarra, José Ignacio; Freire Argudo, Ulises Vicente; Tenemaza Alvarracín, David Fernando; Cobos Torres, Ángel Ignacio; Ortiz Mejía, Pedro Fernando
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

ABSTRACT Objective. To describe the dietary parameters and eating habits of the elderly served in health centers of the first level, in the city of Cuenca-Ecuador. Population and methods. The descriptive study involved 102 senior citizens belonging to the senior clubs of the first level health centers. The students of the Community Cycle of the medical career applied a validated form, with questions of sociodemographic conditions, dietary parameters and eating habits, previous training and signing of the informed consent. Results. The average age was 76 ± 7.20 years, between 65 and 95 years old, the majority were women, married, retired, with primary education, unemployed and of low socioeconomic status. Almost everyone ingests breakfast, lunch and snack, with a normal consistency. One in four AM ingests vitamin, mineral and herbal supplements. They choose foods for flavor and lower cost. Eight out of ten cannot prepare their food. Six out of ten eat poorly, without needing to like or dislike what they eat. Conclusions. The parameters and eating habits of the AM are related to aging and several determining factors. His knowledge will serve to propose healthy eating and prevent related diseases.
RESUMEN Objetivo: conocer los parámetros dietéticos y hábitos alimenticios de adultos mayores atendidos en centros de salud de primer nivel, en la ciudad de Cuenca-Ecuador. Población y métodos: en el estudio descriptivo participaron 102 adultos mayores (AM) pertenecientes a los clubes de la tercera edad de los centros de salud de primer nivel. Los estudiantes del ciclo comunitario de la carrera de Medicina aplicaron un formulario validado previamente con preguntas de condiciones sociodemográficas, parámetros dietéticos y hábitos alimenticios, previa capacitación y firma del consentimiento informado. Resultados: la edad promedio fue de 76 ± 7.20 años, de entre 65 a 95 años, la mayoría eran mujeres, casadas, jubiladas, con educación primaria, desocupadas y de estrato socioeconómico bajo. Casi todos ingieren desayuno, almuerzo y merienda, con una consistencia normal. Uno de cada cuatro AM ingiere suplementos vitamínicos, minerales y hierbas. Eligen los alimentos por sabor y menor costo. Ocho de cada diez no pueden preparar sus alimentos. Seis de cada diez se alimentan en forma deficiente, sin necesidad que les agrade o les desagrade lo que comen. Conclusiones: los parámetros y hábitos alimenticios de los AM están relacionados con el envejecimiento y varios factores determinantes. Su conocimiento servirá para plantear propuestas sobre alimentación saludable y prevenir enfermedades relacionadas.

Publication Year
2019
Language
spa
Topic
Repository
Revista Universidad de Cuenca
Get full text
https://publicaciones.ucuenca.edu.ec/ojs/index.php/medicina/article/view/2795
Rights
openAccess
License
Derechos de autor 2019 info:eu-repo/semantics/openAccess