Dairy processing industry of Riobamba – Ecuador: dynamics in the local economy

 

Authors
Zambrano Vera, Danny; López Iglesias, Edelmiro
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

The dairy processing industry of Ecuador has presented a moderate growth in the last two decades, this in response to the economic dynamism of the sector, and after much of the agricultural production units to direct efforts and resources to the consolidation of the national livestock system, mainly in those territories located in the central highlands. However, in terms of modernization and technological innovation, the dairy chain has been recession, seen from the presence of a large number of industries or business type craft, causing social asymmetries between producers. The understanding these dynamics led the authors to the identification of measurable parameters such as productivity and competitiveness, that incidentally, the competitive theory is taken as a reference for the study of agricultural structures in rural areas of Ecuador. Finally, the review of literature (in some cases non-existent) gave way to the application of an empirical study, based on surveys of dairies of Riobamba, achieving in this way, to characterize the systems of production and marketing, as well as links and agreements that keep the industries with other actors of the chain and the local economy.
La industria láctea de Ecuador ha presentado un moderado crecimiento en las últimas dos décadas, esto como respuesta al dinamismo económico del sector, y luego de que una buena parte de las unidades de producción agraria orientaran esfuerzos y recursos a la consolidación del sistema pecuario nacional, principalmente en aquellos territorios localizados en la sierra central. Sin embargo, en términos de modernización e innovación tecnológica, la cadena láctea ha mostrado recesión, visto desde la presencia de un gran número de industrias o negocios de tipo artesanal, provocando asimetrías sociales entre sus productores. El comprender estas dinámicas llevó a los autores a la identificación de parámetros medibles tales como, productividad y competitividad, que dicho sea de paso, la teoría competitiva es adoptada como referente para el estudio de las estructuras agroalimentarias en zonas urbano-rurales de Ecuador. Finalmente, la revisión de literatura (en ciertos casos inexistente) dio paso a la aplicación de un estudio empírico, basado en encuestas a las industrias lácteas de Riobamba, logrando de esta forma, caracterizar los sistemas de producción y comercialización, al igual que los vínculos y acuerdos que mantienen las industrias con otros agentes de la cadena y la economía local.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
Dairy processing industries, local economy, dairy chain, productivity, competitiveness
Industrias lácteas, economía local, cadena láctea, productividad, competitividad
Repository
Revistas Universidad Tecnológica Equinoccial
Get full text
https://revistas.ute.edu.ec/index.php/economia-y-negocios/article/view/441
Rights
openAccess
License
Derechos de autor 2018 Universidad Tecnológica Equinoccial