Marketing plan for the Carrizal INN hotel

 

Authors
Félix Mendoza,, Ángel Guillermo; Cobeña López,, Danny Daniel; Párraga Muñoz, Lisbeth Alexandra; Lucas Vidal, Leonel; Carreño Mendoza, Lorena
Format
Article
Status
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Description

This research aimed to draw up a marketing plan for the Carrizal Inn Hotel located in the town of Calceta, province of Manabí-Ecuador. Three methodological phases were structured, a situational diagnosis, a market research, and a tourism plan. In the first stage the field of study was delimited; besides an internal and external analysis were carried out through diagnostic matrices such as the evaluation of internal and external factors, competitive matrix, and SWOT matrix (Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats). In the study, the hotel supply and demand were analyzed, some faults were identified related to the denomination, according the hotel classification criteria issued by the Ministry of Tourism; regarding the SWOT diagnostic, strategies for the positioning and of the hotel were generated. The surveys conducted to the hotel guests revealed the visitors profile, and a plan was developed in which stands out the logotype and slogan, promotional pamphlet, advertisements on websites and social networks. mix strategies were established in order to minimize operational failures in the hotel. It therefore follows that the main nomenclature used does not match with the parameters stated by the Ministry of Tourism, so it arises to restructure some specific areas such as the number of rooms or to change the name to hostal.
El objetivo principal de esta investigación fue la elaboración de un plan de marketing para el Hotel Carrizal Inn ubicado en la ciudad de Calceta, provincia de Manabí, Ecuador. Se estructuraron tres fases metodológicas, el diagnóstico situacional, estudio de mercado y plan turístico. En la primera fase se delimitó el área de estudio; además se efectuó un análisis interno y externo, utilizando matrices de diagnóstico como la evaluación de factores internos y externos, matriz de competidores y matriz de diagnóstico de fortalezas, oportunidades,debilidades y amenazas. En el estudio de mercado se analizaron los componentes de oferta y demanda del hotel, se determinaron algunas fallas en la denominación utilizada, según los criterios para la categorización hotelera manejada por el Ministerio de Turismo. En función del diagnóstico FODA, se generaron estrategias para el posicionamiento y comercialización del hotel. Mediante las encuestas realizadas a los huéspedes se pudo conocer el perfil del visitante que llega al hotel y se elaboró un plan publicitario, en el cual sobresale el logotipo y slogan, tríptico promocional, la promoción en página web y redes sociales. Se establecieron estrategias del mix para minimizar falencias operativas en el hotel. Se concluye que la principal nomenclatura utilizada no concuerda con los parámetros establecidos por el Ministerio de Turismo, por lo que se plantea reestructurar ciertas áreas específicas como la cantidad de habitaciones o cambiar la denominación a hostal.

Publication Year
2015
Language
spa
Topic
Repository
Revistas Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí
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Derechos de autor 2015 Revista ESPAMCIENCIA ISSN 1390-8103