Cocci?n experimental de tortillas de casabe (Manihot esculenta Crantz) y de camote (Ipomoea batatas [L.] Lam.) en planchas de barro: evaluando sus efectos en la morfometr?a de los almidones desde una perspectiva paleoetnobot?nica

 

Authors
Pag?n Jim?nez, Jaime Rafael
Format
Article
Status
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Description

Previous paleoethnobotanical studies on clay griddles?an artifact traditionally related to the processing and cooking of cassava tortillas (Manihot esculenta Crantz) in the lowland Neotropics?has revealed a limited ubiquity of ancient manioc starch grains. In turn, other starchy plants such as sweet potato (Ipomoea batatas [L.] Lam.) and maize (Zea mays L.), among others, are consistently recovered and identified in many of the studied manioc-related artifacts. The main goal of this research report is first to replicate and then to qualitatively assess, from a starch grain morphometric analysis, one of the more extended ways of processing and cooking cassava and sweet potato as referred by some ethnohistoric and ethnographic data from lowland South America and the Antilles. It is known that thermal alteration/degradation of starches is one of the destructive mechanisms that could account for the low ubiquity or absence of manioc and other starch sources on archaeological clay griddles. Our results demonstrate that starch grains from both species survive the replicated processing and cooking techniques but at different preservation rates. This work firmly suggests that if ancient processes for preparing cassava or sweet potato tortillas were similar to the ones replicated here, then the cooking of tortillas on clay griddles had little or any direct relationship with the limited ubiquity of ancient manioc starch grains reported elsewhere.
Estudios paleoetnobot?nicos previos efectuados en planchas de barro ?siendo herramientas tradicionalmente vinculadas con la confecci?n de tortillas de yuca o casabe (Manihot esculenta Crantz) en las tierras bajas del Neotr?pico? han revelado una muy limitada ubicuidad de almidones de esta planta. En cambio otras plantas almidonosas como el camote (Ipomoea batatas [L.] Lam.) y el ma?z (Zea mays L.) son consistentemente identificadas en muchas de estas herramientas. El presente trabajo de paleoetnobot?nica experimental ha tenido el objetivo de replicar y posteriormente evaluar cualitativamente, con el an?lisis morfom?trico de los almidones, una de las formas de procesamiento y de cocci?n m?s extendidas de la yuca y del camote seg?n lo refieren algunos datos etnohist?ricos y etnogr?ficos de las tierras bajas del centro-norte de Suram?rica y de las Antillas. La alteraci?n o la modificaci?n t?rmica de los almidones podr?a ser uno de los posibles elementos destructivos que explique la baja ubicuidad, o la ausencia, de los almidones de yuca y de otras plantas en las planchas de barro arqueol?gicas. Los resultados demuestran que los almidones de ambas plantas sobreviven, con distintos grados de preservaci?n, los procesos de cocci?n replicados. Si el proceso antiguo de preparaci?n de las tortillas de casabe o de camote fue similar a los replicados, entonces la cocci?n de tortillas en las planchas de barro tiene poca o ninguna relaci?n directa con la limitada ubicuidad de almidones de yuca hasta ahora reportados.
http://www.mae.u-paris10.fr/articles-articulos/americae-articulos/coccion-experimental-de-tortillas-de-casabe-manihot-esculenta-crantz-y-de-camote-ipomoea-batatas-l-lam-en-planchas-de-barro-evaluando-sus-efectos-en-la-morfometria-de-los-almidones-desde-una/

Publication Year
2015
Language
spa
Topic
PALEOETNOBOT?NICA
ALMIDONES
TORTILLAS
PLANCHAS DE BARRO
MANIHOT ESCULENTA
IPOMOEA BATATAS
Repository
Repositorio SENESCYT
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http://repositorio.educacionsuperior.gob.ec/handle/28000/5066
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