Interferometry and thermal lens experimental method for studying the axial heat propagation in liquid samples

 

Authors
Paz Rojas, Jos? Luis
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Usando interferometr?a y an?lisis de Fourier se obtiene un mapa de fase fotot?rmico en un l?quido de alta absorbancia a la longitud de onda del l?ser que induce el efecto fotot?rmico. El montaje experimental consiste en una adaptaci?n del experimento de lente t?rmica de dos haces, en el cual ambos brazos de un interfer?metro de Sagnac son utilizados como haces de prueba. Los interferogramas son registrados con una c?mara CCD y posteriormente procesados utilizando t?cnicas de an?lisis de Fourier. Los resultados obtenidos muestran que el coeficiente de difusividad t?rmica de la muestra de alta concentraci?n de Tartracina en agua es mayor al del agua pura. La t?cnica puede ser utilizada para estudiar transferencia de calor en muestras opacas a la longitud de onda del haz de excitaci?n.
Using interferometry and Fourier analysis, the photothermal phase map is obtained from the induced thermal lens effect in a liquid sample with high absorbance at the laser wavelength. The experimental setup consists of an adaptation of two beams thermal lens experiment, where both arms of a Sagnac?s interferometer are used as probe beams. The interferograms are recorded with a CCD camera and then processed using Fourier analysis techniques. The results show that the coefficient of thermal diffusivity of a high concentrated water solution of Tartrazine is greater than that of pure water. The technique can be used to study heat transfer in opaque samples to the wavelength of the excitation beam.
http://www.sedoptica.es/Menu_Volumenes/Pdfs/OPA_49_2_49005.pdf

Publication Year
2016
Language
eng
Topic
THERMAL LENSING
INTERFEROMETRY
THERMAL DIFFUSIVITY
FOURIER ANALYSIS
Repository
Repositorio SENESCYT
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http://repositorio.educacionsuperior.gob.ec/handle/28000/3931
Rights
openAccess
License
openAccess