Diseño de la planta agroindustrial de producción de alimentos procesados en la PYME Tamaqui de la ciudad de Atuntaqui

 

Authors
Maya Nicolalde, Mayra Alexandra
Format
MasterThesis
Status
publishedVersion
Description

The Pyme Tamaqui is an enterprise of prosecuted food, its installations are located in Atuntaqui city, Imbabura province. At the present time, the production activities are realized in spaces of the infrastructure of housing of the owners, it is the flow of the activities of the process of production, the spaces are unsuitable for the activity of production of food, there are not checks in the operation of materials which affect to the characteristics of the product and the capacity of production that does not let to satisfy to the demand. The design of agroindustrial factory of prosecuted food in the pyme Tamaqui of Atuntaqui, it is a proposal of distribution in the installations of enterprises in function to the activities of the productive process and to the physical demands of the system of production, with the purposes to get products that execute with measures of manipulation of food, operation of materials, also resources which let us to get the increase least estimable to the twenty per cent of the capacity of production and the completion of the demands of the BPM in ninety five per cent of the index of verification card that the technical experts of inspection in the Regulation, control and sanitary vigilance agency (ARCSA) emit it. According to the balance of objective of the proposal finish in the completion of the national law in force and the increase of the capacity of production in a thirty per cent and the completion of the demands in good practices of manufacture in a hundred per cent it is allowing the satisfaction of demands and offering best products to the consumers.
La Pyme Tamaqui es una empresa productora de alimentos procesados, cuyas instalaciones se encuentran ubicadas en la ciudad de Atuntaqui provincia de Imbabura. Las actividades de producción actualmente las realizan en espacios dentro de la infraestructura de la vivienda de los propietarios, siendo el flujo de las actividades del proceso de producción interrumpidas, los espacios son inadecuados para la actividad de producción de alimentos, no existen controles en el manejo de materiales y materias primas, que afectan a las características del producto final y a la capacidad de producción que no permite satisfacer a la demanda.El diseño de planta agroindustrial de producción de alimentos procesados en la Pyme Tamaqui de la ciudad de Atuntaqui, es una propuesta de distribución de las instalaciones de la empresa, en función a las actividades del proceso productivo y a los requerimientos físicos del sistema de producción, con la finalidad de obtener productos que cumplan con las normativas de manipulación de alimentos, manejo de materiales y materias primas, además de optimizar recursos que permiten el incremento mínimo estimado del 20% de la capacidad de producción actual y el cumplimiento de los requerimientos de las BPM en un 95% de la ficha de verificación que emiten los técnicos de inspección de la Agencia de Regulación, Control y Vigilancia Sanitaria (ARCSA). De acuerdo con el alcance de los objetivos de la propuesta se concluye con el cumplimiento de la normativa nacional vigente y el incremento de la capacidad de producción en un 30% y el cumplimiento de los requerimientos de buenas prácticas de manufactura del 100%, permitiendo la satisfacción de la demanda y ofertando mejores productos a los consumidores

Publication Year
2017
Language
spa
Topic
ERGONOMÍA
NORMAS DE SEGURIDAD
PRODUCCIÓN INDUSTRIAL
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
Get full text
http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/7519
Rights
openAccess
License
openAccess