Plan de negocios para la elaboración y comercialización de cupcakes a base de frutas, verduras y harina de chocho en la ciudad de Cuenca

 

Authors
Jácome Espín, Grace Susana
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Carri's cupcakes is a business idea dedicated to the elaboration and marketing of cupcakes based on fruits, vegetables and lupine flour in the city of Cuenca, with the firm purpose of providing the population of Cuenca with products that nourish and nourish at the same time. This will be possible thanks to the use of ingredients with protein contents and vitamins that help a healthy diet. Precisely the business idea arises because in the market there are several offers of products with high sugar content and calories in the content of their ingredients, without providing nutritional contributions to consumers. In the first instance the distribution will be made in the city of Cuenca, as production increases and the brand is impregnated in the minds of customers, an expansion is foreseen to other major cities in the country. Through a quantitative and qualitative analysis, an expert interview was conducted, a focus group was formed and a survey determined by the non-probabilistic method for convenience to a sample of fifty-five people was conducted, a rejection of the population was determined. Junk food, as well as a great acceptance and inclination to nutritious products was identified, thus generating a strategy of product differentiation. Finally, a financial plan projected for five years was carried out, where it is concluded that the present project is viable.
Carri’s cupcakes es una idea de negocio dedicada a la elaboración y comercialización de cupcakes a base de frutas, verduras y harina de chocho en la ciudad de Cuenca, con el firme propósito de entregar a la población cuencana productos que nutran y alimenten a la vez. Esto será posible gracias a la utilización de ingredientes con contenidos proteínicos y vitaminas que ayuden a una alimentación sana. Precisamente la idea de negocio surge ya que en el mercado existen varias ofertas de productos con alto grado de azúcar y calorías en el contenido de sus ingredientes, sin brindar aportes nutricionales a los consumidores. En primera instancia la distribución se la realizará en la ciudad de Cuenca, conforme se incremente la producción y la marca se impregne en la mente de los clientes, se prevé una expansión a otras ciudades principales del país. Mediante un análisis cuantitativo y cualitativo, se realizó una entrevista a expertos, se conformó un grupo focal y se realizó una encuesta determinada por el método no probabilístico por conveniencia a una muestra de cincuenta y cinco personas, se determinó un rechazo de la población hacia la comida chatarra, así también se identificó una gran aceptación e inclinación a productos nutritivos, generando así una estrategia de diferenciación de producto. Finalmente se realizó un plan financiero proyectado a cinco años, donde se concluye que el presente proyecto es viable.

Publication Year
2019
Language
spa
Topic
PRODUCCIÓN ALIMENTARIA
REPOSTERÍA
CUPCAKES
VERDURAS
CHOCHO
CUENCA-ECUADOR
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/10580
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License
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