Service management bajo normas ITIL (Information Technology Infrastructure Library) para una empresa de producción alimenticia

 

Authors
Acosta Izquierdo, Esteban Javier; Andrade Cruz, Ricardo Andrés
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

This Titration Work contains a scheme with activities and functions that should be carried out as part of the Implementation of Service Management in Ferrero of Ecuador under the Information Technology Infrastructure Library standards. In general, it could be applied to any food production industry. Based on the definitions and scope of the COBIT Objectives and the ITIL Standards, this framework or methodology, backed by best practices in public and private business sectors, under structured organization schemes, will be a practical guide for the Management of the Services in the Area of Information Technologies, where the Support and Delivery of Services to the users must be efficiently fulfilled, trying to optimize the resources used for them. A cost-benefit analysis was carried out to determine the convenience of implementation within the company, which when realized will produce short and medium term benefits such as improvement of service administration, minimization of problem solving times, efficient use of resources in the assistance to the internal customer of the company, control and scalability of incidents, control of changes and management of versions of the applications all this with the purpose of contributing significantly to the fulfillment of the objectives of the company.
Este Trabajo de Titulación contiene un esquema con actividades y funciones que deberían realizarse como parte de la Implementación del Service Management en Ferrero del Ecuador bajo normas de Information Technology Infrastructure Library. En general se podría aplicar a cualquier industria de producción alimenticia. A partir de las definiciones y alcances de los Objetivos COBIT y de las Normas ITIL, este marco de trabajo o metodología, respaldada en las mejores prácticas en sectores empresariales públicos y privados, bajo esquemas de organización estructurada, serán una guía práctica para la Gestión de los Servicios en el Área de Tecnologías de la Información, donde el Soporte y Entrega de Servicios a los usuarios deben ser cumplidos eficientemente, procurando la optimización de los recursos utilizados para los mismos . Se realizó un análisis costo-beneficio para determinar la conveniencia de implementación dentro de la empresa, la cual al realizarse producirá beneficios a corto y mediano plazo como mejora de la administración del servicio, minimización de tiempos de solución de problemas, uso eficiente de los recursos en la asistencia al cliente interno de la empresa, control y escalabilidad de incidentes, control de cambios y gestión de versiones de las aplicaciones; todo esto con la finalidad de contribuir significativamente al cumplimiento de los objetivos de la empresa.

Publication Year
2009
Language
spa
Topic
INDUSTRIA ALIMENTARIA
CIENCIA Y TECNOLOGÍA
SECTOR SERVICIOS
TECNOLOGÍAS DE LA INFORMACIÓN
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/4033
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License
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