Caracterización de la Producción Láctea Bovina en la parroquia Salinas, cantón Guaranda, provincia Bolívar

 

Authors
López Sevilla, Jhon Carlos
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The research was conducted in the Salinas parish .with the subject "characterization of bovine milk production in the Salinas parish canton Guaranda Bolívar province." Whose objectives were to determine the milk production in the sector; Explore the major health and management problems, establish the existing varieties and types of soils in the study area. We worked with 87 surveys conducted during the months of March to June to producers PRODUCOOP milk cheese. Trying personal information such as family status or level of education. Data will then exploited territory: area, access to irrigation etc. An analysis of herds and livestock management technician trying pillars of livestock that are housing, food, health and reproduction. This last part then consists of an analysis of milk productivity and the variables that influence production. We conclude the report back to the most obvious correlations linking variables and production management and improvement proposing tracks for increased milk productivity.
La investigación se realizó en la parroquia salinas .con el tema “caracterización de la producción láctea bovina en la parroquia salinas cantón Guaranda provincia Bolívar”. Cuyos objetivos fueron Determinar la producción láctea en el sector; Explorar los principales problemas sanitarios y de manejo, Establecer las variedades y tipos de suelos existentes en la zona de estudio. Se trabajó con 87 encuestas realizadas durante los meses de marzo a junio ante los productores de leche de la quesera PRODUCOOP. Tratando datos personales tales como la situación familiar o el nivel de educación. Se verá luego los datos del territorio explotado: superficie, acceso a los riegos etc. Un análisis de los hatos y del manejo técnico del ganado tratando de los pilares de la ganadería que son el alojamiento, la alimentación, la salud y la reproducción. Esta última parte consiste entonces en un análisis de la productividad lechera y de las variables que más influyen en la producción. Concluimos el informe volviendo a las correlaciones más evidentes que vinculan las variables de manejo y las de producción, y proponiendo pistas de mejoramiento para un aumento de la productividad lechera. .

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
MASTITIS
HATO
LACTANCIA
SANIDAD
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
Get full text
http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/1601
Rights
openAccess
License