Evaluación de Residuos Agrícolas Predominantes en la Provincia Bolívar para Producción de Hongos Tipo Ostra ( Pleurotus ostreatus) por fermentación Sólida

 

Authors
Borja Borja, Liliana Nataly; Segura Quintana, Wilson Geovanny
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

With a growing population, global organizations such as FAO incentives to produce food. Every year large amounts of crop residues that are mostly burned causing a negative impact on the environment are generated, this residual biomass can be used for the production of edible fungi as the Pleutotus ostreatus using clean technologies. This research was raised using the predominant agricultural waste in the province of Bolivar for oyster mushroom cultivation, such as: pods of beans, barley straw, bagasse from sugar cane and as nitrogen source used bran quinoa. Objectives were: characterization of the physico-chemical agricultural waste (moisture, ash, pH, crude fiber, protein percentage and nitrogen) and assessment of production cultivated on the shaped by waste mixtures fungus selected composition. An experimental design DCA was applied, the productivity indicators were: time to onset of primordia, number of bunch in each treatment, number of fruiting bodies per bunch, size of fruiting bodies per bunch, weight of fresh mushroom, biological efficiency, production rate and protein content of the fungus. The best treatment of the research was T2, presenting data average: 24 days to the time of appearance of primordia, five bunches per treatment, seven Carpophores per bunch, with an average size of 6.10 cm; and an average weight of 493.3 g, yield the highest value for the EB (96.23 %) and the content of protein presented a value of 21 % (wet basis). The values are within the ranges reported in the literature. Finally, evaluation of financial indicators that looked different investment costs for the viability and profitability of the project leveraging substrates in this study was used to determine the NPV, which was positive and equal to $ 76.294,26 was made the TIR was equal to 84 % and the cost / benefit ratio of $ 2,47; values that demonstrate the feasibility of the project.
Con una población en constante crecimiento, los organismos mundiales como la FAO incentivan a producir alimentos. Cada año se generan grandes cantidades de residuos de las cosechas que en su mayoría son quemados causando un impacto negativo al ambiente, esta biomasa residual se la puede utilizar para la producción de hongos comestibles como el Pleutotus ostreatus utilizando tecnologías limpias. En esta investigación se planteó utilizar los residuos agrícolas predominantes en la provincia de Bolívar para el cultivo del hongo ostra, como son: vainas de fréjol, paja de cebada, bagazo de caña de azúcar y como fuente nitrogenada se utilizó salvado de quinua. Se plantearon como objetivos: La caracterización de la composición físico-química de los residuos agrícolas (humedad, cenizas, pH, fibra cruda, porcentaje de proteína y nitrógeno) y la evaluación de la producción del hongo cultivado sobre las mezclas conformadas por los residuos seleccionados. Se aplicó un diseño experimental DCA, los indicadores de productividad fueron: tiempo de aparición de primordios, número de racimos en cada tratamiento, número de carpóforos por racimo, tamaño de los carpóforos por racimo, peso del hongo fresco, eficiencia biológica, tasa de producción y contenido de proteína del hongo. El mejor tratamiento de la investigación fue T2, presentando datos promedio de: 24 días para el tiempo de aparición de primordios, cinco racimos por tratamiento, siete carpóforos por racimo, con un tamaño promedio de 6,10 cm; y un peso promedio de 493,3 g, obteniéndose el valor más alto para la EB (96,23%) y en cuanto al contenido de proteína presentó un valor del 21% (en base húmeda). Los valores se encuentran dentro de los rangos reportados en bibliografía. Finalmente, se realizó la evaluación de los indicadores financieros que contemplaron los diversos costos de inversión para la viabilidad y rentabilidad del proyecto aprovechando los sustratos que en esta investigación se hizo uso, para determinar el VAN, el que resultó positivo e igual a $ 76.294,26, el TIR fue igual al 84% y la relación beneficio-costo de $ 2,47; valores que demuestran la viabilidad del proyecto.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
SUSTRATO
HONGOS
FERMANTACIÓN
SÓLIDA
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/1492
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