Aplicación de un protocolo de embriogénesis somática en tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.)

 

Authors
Zak Gomez, Vlastimil Javier
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Solanum betaceum, also known as Tamarillo, is a fruit shrub native to the Andean region. In Ecuador it is grown in several provinces of the highlands, where it is used for several purposes among which gastronomical consumption is the most important. Tamarillo fruit is rich in protein, vitamins, minerals and pectin, which confer it nutritional and medicinal properties, and can also be useful in the food industry. S. betaceum production and commercialization in the country is affected by the lack of crop uniformity and its susceptibility to some diseases and pests. In this regard, the in vitro regeneration processes from cells and tissues may enhance breeding efforts, either for the massive propagation of elite genotypes as well as for crop standardization and the development of pathogen free plants. The objective of this study was to apply a somatic embryogenesis protocol on tamarillo, for which various concentrations of naphthalene acetic acid (NAA) and reduced concentrations of ammonium nitrate (NH4NO3) respect to that prescribed for Murashige and Skoog (1962) medium were tested. The “Red” variety of Solanum betaceum was used and the embryonic axis was extracted from the seeds and cultured on MS medium supplemented with 9% sucrose. The best combination for somatic embryogenesis induction was found to be MS medium supplemented with 4.5 mg / L NAA and 400 mg / L of ammonium nitrate (NH4NO3) with 51.25% of somatic embryogenesis. Somatic embryos were obtained after 15 days of culturing and plants regenerated from them on MS basal medium with 80 % success. The obtained plants were acclimatized with 78 % of efficiency and finally placed in pots at the greenhouse.
Solanum betaceum conocido como tomate de árbol, es un arbusto frutal nativo de la región andina. En Ecuador, se lo cultiva en varias provincias de la sierra, en donde se le da usos variados entre los cuales se destaca su consumo gastronómico. Es rico en proteínas, vitaminas, minerales y pectinas, que le confieren propiedades nutricionales, medicinales y útiles en la industria alimenticia. Su producción y comercialización en el país se ve afectada por la falta de uniformidad en las siembras, sensibilidad a enfermedades y plagas. En este sentido, los procesos de regeneración in vitro a partir de células y tejidos pueden potenciar los esfuerzos de mejoramiento, tanto en la propagación masiva de genotipos élite, como en la estandarización de las siembras y la obtención de plantas libres de patógenos. El objetivo de este estudio fue establecer un protocolo de embriogénesis somática en tomate de árbol, para lo cual se utilizó el medio de cultivo Murashige y Skoog 1962 (MS) y se probó varias concentraciones de ácido naftalenacético (ANA) y la reducción de la concentración de nitrato de amonio (NH4NO3) respecto de la establecida para el medio MS. Se usó la variedad de tomate de árbol rojo puntón, de cuyas semillas se extrajo los ejes embrionarios y éstos se cultivaron en medio MS suplementado con 9% de sacarosa. El tratamiento con mayor éxito fue MS suplementado con ANA en concentraciones de 4,5 mg/L + 9 % sacarosa en combinación con 400 mg/L nitrato de amonio con un 51,25% de embriogénesis. Los embriones se formaron a los 15 días y luego regeneraron plántulas en medio MS basal, con un porcentaje de éxito del 80%. Las plantas obtenidas fueron aclimatadas con 78% de eficiencia, y transferidas a macetas para su desarrollo en el invernadero.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
Tomate de Árbol
Biotecnología
Cultivo
Solanum Betaceum Cav
CIENCIAS AGROPECUARIAS
CULTIVOS VEGETALES
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/5158
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openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/