Desarrollo de una jalea de guanábana (Annona Muricata L.) con polidextrosa

 

Authors
Rosero Muñoz, María José
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

For the development of soursop jelly with polydextrose, different formulations were tested with three levels of sugar, 50%, 55%, and 60%, and four levels of polydextrose, 0%, 0.3%, 0.6% and 0.9%. An experiment was conducted under completely randomized design (DCA) with unbalanced factorial arrangement 3 x 4. Twelve treatments were obtained, according to penetrability, Brix and pH, three were chosen for sensory evaluation. The prototype that was more accepted contained 60% sugar and 0.9% polydextrose. This prototype was the final formulation. The product had a shelf life of 4 months at temperature (15ºC) conditions. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) found that the concentration of the product was the only critical point of control
Para el desarrollo de la jalea de guanábana con polidextrosa, se probaron diferentes formulaciones con 3 niveles de azúcar, 50%, 55% y 60%, y 4 niveles de polidextrosa, 0%, 0.3%, 0.6% y 0.9%. Se realizó un experimento bajo diseño completamente al azar (DCA) con arreglo factorial desbalanceado de 3 x 4. Se obtuvieron 12 tratamientos, y en función de penetrabilidad, grados Brix y pH, se escogieron 3 para evaluación sensorial. Se encontró que el prototipo más aceptado fue el que contenía 60% de azúcar y 0.9% de polidextrosa, convirtiéndose en la formulación final. El producto tuvo un tiempo de vida útil de 4 meses manteniéndose a temperatura ambiente. Mediante el sistema de Análisis de Peligros y Puntos Críticos de Control (HACCP), se encontró que la etapa de concentración del producto fue el único punto crítico de control.

Publication Year
2012
Language
esp
Topic
Industria
comercio de Alimentos
TECNOLOGÍA
TECNOLOGÍA QUÍMICA
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
Get full text
http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3638
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/