Evaluación in vitro de fungicidas para el control de Monilinia spp. aislada de duraznos (Prunus persica) de diferentes localidades de la sierra del Ecuador

 

Authors
Borja, Estefanía
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Peach cultures are susceptible for being infected by a wide range of phytophatogens. The Brown rot produced by the fungi Monilinia, is one of the principal diseases which affect the peach culture in the Ecuadorian Highlands. The objective of this work was to evaluate the effective concentration at which 50% of spore germination of Monilinia was inhibited (EC50). Peaches from four provinces: Imbabura, Carchi, Pichincha and Tungurahua were collected, but after making several morphological and molecular analysis only samples of Imbabura, Carchi and Tungurahua were analized. All in vitro fungicide germination tests were conducted at the Biotechnology Laboratory at USFQ.
Los cultivos de duraznos son muy susceptibles a ataques por diversos fitopatógenos. La podredumbre parda producida por el hongo Monilinia, es una de las principales enfermedades que afectan al cultivo de duraznero en la sierra ecuatoriana. El objetivo de este trabajo fue evaluar la eficiencia de fungicidas para controlar la podredumbre parda, analizando a qué concentración de fungicida, el 50% de las esporas del hongo dejaban de germinar (EC50). Se usó duraznos infectados provenientes de cuatro provincias: Imbabura, Carchi, Pichincha y Tungurahua, pero después de hacer varios análisis morfológicos y moleculares solo se utilizó muestras procedentes de tres provincias (Imbabura, Carchi y Tungurahua).

Publication Year
2011
Language
esp
Topic
Fungicidas
Duraznos
Biotecnología Agrícola
TECNOLOGÍA
TECNOLOGÍA QUÍMICA
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/1073
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/