Monitoreo de la calidad del agua en el año 2016 San Cristóbal, Galápagos

 

Authors
Salazar Espinoza, Maria Fernanda
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The population growth and the increase of the tourist in San Cristóbal Island can affect the water quality and generate a serious public health problem. In the present project was analyzed the water quality in San Cristobal Island during eight months between May and December 2016. The physical-chemical and microbiological analyses were realized in different samples of water for human consumption: water supply sources, treatment plants and distribution system; two beaches and the Waste Water Treatment Plant. The analyses were performed at the Water Quality Laboratory (LCA-GSC) and Microbiology Laboratory (LM-GSC) of the Galapagos Science Center. Every parameter was analyzed using standardized protocols. The water supply sources according the regulated parameters by national legislation (TULSMA) they are not adequate for human consumption without previous treatment. Nevertheless, in general terms the water of treatment plants and distribution system for parameters physical-chemical and microbiological analyzed are within of recommended by WHO and the Technical Rule INEN: 1108. The values of the waste water treatment plant after comparison with the TULSMA to effluents discharge in marine waterbody was found that despite the concentration´s reduction in some parameters are not within the limits allowed, while total coliforms and E. coli concentrations are constants during the treatment of waste water. For the recreational water, in the beach´s samples the information of physical-chemical and microbiological analysis are within the limits according TULSMA and WHO except the Enterococcus concentration at the waste water effluent discharge point.
El crecimiento poblacional y el auge del turismo en la isla San Cristóbal puede afectar la calidad del agua y esto puede generar en un serio problema de salud pública. En el presente proyecto se realizó el análisis de la calidad del agua en la isla San Cristóbal durante 8 meses (mayo-diciembre) en el año 2016. El análisis se realizó en diferentes muestras de agua de consumo humano: fuentes de abastecimiento, plantas de tratamiento y sistema de distribución; dos playas y de la planta de tratamiento de aguas residuales. En las instalaciones del Laboratorio de Calidad de Agua (LCS-GSC) y Laboratorio de Microbiología (LM-GSC) del Galapagos Science Center se realizaron los análisis físico-químicos y microbiológicos de cada una de las muestras, respectivamente siguiendo protocolos estandarizados. En el caso de las fuentes de abastecimiento de acuerdo a los parámetros regulados por la legislación ambiental (TULSMA) no son aptas para consumo humano sin previo tratamiento. Sin embargo, en términos generales para los parámetros físico-químicos y microbiológicos analizados el agua de las plantas de tratamiento y el sistema de distribución se encuentran dentro de lo recomendado por la OMS y la Norma Técnica INEN:1108. En cuanto a los datos obtenidos de la planta de tratamiento de aguas residuales se encontró que a pesar de la reducción de concentraciones en muchos parámetros no cumplen con los límites establecidos, mientras que las concentraciones de Coliformes y E. coli se mantienen constantes a lo largo del tratamiento de agua residual. Finalmente, para las aguas de uso recreacional, los datos físico-químico y microbiológicos obtenidos indican que se encuentran dentro de los establecido de acuerdo a la legislación nacional y la OMS a excepción en el contero de Enterococcus del punto de descarga del efluente de la planta de tratamientos de aguas residuales.

Publication Year
2017
Language
spa
Topic
Calidad del Agua
Control
Diagnóstico de Laboratorio
Mediciones
TECNOLOGÍA
TECNOLOGÍA SANITARIA
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/6548
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openAccess
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