Badra lebanese fast food and drinks : diseño, planificación y aplicación de una estrategia de mercadeo

 

Authors
Ubidia Batallas, María Belén
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The following analysis has the purpose to describe the planification and execution process of the marketing strategy that was applied to Badra: Lebanese Fast Food and Drinks restaurant. This innovative restaurant concept was the outcome of the winner group from the Gastrochallenge First Edition interdisciplinary contest sponsored by Universidad San Francisco de Quito. In detail, the competition included five groups of seven students with different majors (two gastronomy students, two interior design students, one advertisement major student, and two business and marketing or finance students) and each group had to create an innovative restaurant concept to be placed in the “Sushino” premises inside the university campus. Furthermore, once team Badra won the challenge, each member of the team focused themselves in their expertise area. Nevertheless, for analytical purposes, the following breakdown will be focused on the role the marketing and administration students had during the development of the marketing strategy and its objectivity on the restaurant. Therefore, throughout a general analysis of the success of Badra in the university community, the objective of this paper is to prove the restaurant’s marketing strategy’s validity and efficiency. Additionally, in order to clarify the analysis, theorical and visual evidence is presented about the development and completion of the strategy. Likewise, an evaluation is provided about how this marketing strategy was on key among the restaurant concept. Finally, a detailed analysis is developed about the correlation of the strategy with the other areas of work (gastronomy, design, and publicity) and how, as a whole, they made Badra a complete success.
El análisis propuesto a continuación consiste en describir el proceso de planificación y ejecución de la estrategia de mercadeo que fue empleada en el restaurante Badra1: Lebanese Fast Food and Drinks. Este innovador restaurante fue el producto del grupo ganador del concurso interdisciplinario de la Universidad San Francisco de Quito, “Gastrochallenge primera edición”. En detalle, existieron cinco equipos competidores que fueron formados por siete estudiantes de distintas carreras (dos de gastronomía, dos de diseño de interiores, uno de publicidad y dos de administración y marketing) y cada grupo debía crear un concepto de restaurante innovador para ser instalado en el local “Sushino” dentro de la universidad. Consecuentemente, una vez que el equipo “Badra” ganó el concurso, cada miembro del grupo se enfocó en su área de expertise. Sin embargo, para fines analíticos, este estudio tomará en cuenta principalmente el rol de los estudiantes de administración y marketing y su objetividad en la creación de la estrategia de mercadeo empleada en el proyecto. Por lo tanto, a través de un estudio general sobre el éxito del restaurante dentro del campus universitario, se busca comprobar la validez de la estrategia de mercadeo y su rol y eficiencia dentro del desarrollo del restaurante. Adicionalmente, con el fin de clarificar el análisis, se presenta evidencia teórica y visual sobre el desarrollo y terminación de la estrategia; y, del mismo modo, se expone una evaluación de cómo esta estrategia de mercadeo fue acertada dentro del concepto del restaurante. Finalmente, se ofrece un análisis detallado de la correlación de la estrategia de mercadeo con las demás áreas de trabajo (gastronomía, diseño y publicidad) y cómo, en conjunto, hicieron de Badra un éxito.

Publication Year
2014
Language
esp
Topic
Restaurantes - Planificación empresarial
Mercadeo de alimentos - Planificación
CIENCIAS SOCIALES
COMERCIO
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3616
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openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/