Samka Eco Hotel Comunicatorio proyecto de responsabilidad social y ambiental.

 

Authors
Bermeo Mancheno, María José
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

This project is about a community Eco Hotel with social and ecological responsibility. The purpose is to set up a sustainable tourism network by planning, training and forming micro enterprises based on the principles of community tourism. The main objectives will be the promotion of socioeconomic communities, the cultural encounter through tourism and the development of economic sustainable activities. The community’s quality of life will improve, the environmental impact will be reduced and the natural and cultural resources will be properly and sustainably managed. The benefits will be equally distributed in the local community. In the first chapter, the external environment of the tourism and hotel industry was analyzed. The model of the competition, Océano Azul, was used as a base to create a proposition to create value and to change the rules of the market. In the second chapter, a market investigation was developed in order to evaluate the new proposal of value and the importance of the different variables for the consumer. The third chapter has two parts: the strategic planning of the company and the marketing plan. In the first part the company goals are defined, with their respective guidelines for reaching the objectives. In the second part the marketing goals are described and the tools that will be used to promote this project are specified. Finally, in the fourth chapter the financial status of the company is analyzed in order to prove its profitability; the analysis of the NPV, IRR and the overcoming of the opportunity cost is specified.
El proyecto consiste en un Eco Hotel comunitario con responsabilidad social y ambiental. Se creará una red de turismo sostenible mediante la planificación, capacitación y formación de micro empresas basadas en los principios de turismo comunitario. La promoción socioeconómica de comunidades, el encuentro cultural a través de turismo y el desarrollo de actividades económicas sustentables serán sus objetivos. Se mejorará la calidad de vida de la comunidad, se disminuirá el impacto ambiental y se manejará adecuada y sustentablemente los recursos culturales y naturales. Los beneficios obtenidos se distribuirán equitativamente en la comunidad local. En el primer capítulo se analizó el ambiente externo del sector turístico y hotelero, la competencia y se creó una propuesta basada en el modelo de Océano Azul para crear valor y cambiar las reglas del mercado. En el segundo capítulo se desarrolló una investigación de mercado en la que se evaluó la nueva propuesta de valor y la importancia de las diferentes variables para el consumidor. El tercer capítulo tiene dos partes: la planificación estratégica de las empres y el plan de marketing. En la primera sección se define metas para la empresa con sus respectivos lineamientos objetivos y en la segunda sección se describe los objetivos del marketing y las herramientas que utilizará para la promoción del proyecto. Por último en el cuarto capítulo se analiza la empresa financieramente para comprobar su rentabilidad; se analiza el TIR, VAN y la superación del costo de oportunidad.

Publication Year
2012
Language
esp
Topic
Administración de empresas
Comercio
CIENCIAS SOCIALES
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
Get full text
http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/1562
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/