Apparent digestibility of diets with passion fruit seed flour on the productive performance of old blue native fish (Aequidens rivulatus) in the breeding stage

 

Authors
Mazón, Carlos; Guzmán, José Luis; García, Antón; Mazón, Marlene; Delgado, Manuel; Herrera, Marcelino
Format
Article
Status
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Description

The objective of this study was to evaluate the effect of diets based on passion fruit seed flour on yield, calculating weight gain (PI), relative weight increase (IPR), growth rate (TC), incremental growth rate (TC), feed conversion, apparent digestibility of dry matter (DM), protein (CP) and crude energy (EB), as well as feed cost and mortality of the old blue native fish at breeding stage. The final weight (PF), IP, IPR, TC, TCI, CA, the digestibility coefficients MS, PB and EB, feed costs and mortality were determined. There were no differences (P> 0.05) up to a 3% level of passion fruit seed flour, if there were differences in the 6 and 9% values ​​in: PF, IP, IPR, TC and TCI. AC was efficient up to 6% passion fruit. As the passion fruit increased, the cost decreased. The partial replacement of fish meal up to 6% of passion fruit in the diets did not affect the productive performance in the PF, IP, IPR, TC, TCI and CA. The method of total fecal collection in each of the treatments and repetitions using the modified Guelph system was used with this direct method to obtain the apparent digestibility coefficients of MS, PB and EB, in relation to T2, T3 and T4; Are in general agreement with those described in different investigations with tilapia and cachama for MS, PB and EB that were similar
El objetivo de este estudio fue valorar el efecto de dietas a base de torta de maracuyá sobre el rendimiento productivo, calculando el incremento de peso (IP), incremento de peso relativo (IPR), tasa de crecimiento (TC), tasa de crecimiento incremental (TCI), conversión alimenticia (CA), digestibilidad aparente de materia seca (MS), proteína (PB) y energía bruta (EB), así como, el costo de alimentación y la mortalidad del pez nativo vieja azul en la etapa de cría.  Se determinaron: el peso final (PF), IP, IPR, TC, TCI, CA, los coeficientes de digestibilidad MS, PB y EB, costos de alimentación y mortalidad.  No hay diferencias (P>0,05) hasta un nivel del 3% de torta de maracuyá, si hubo diferencias en los valores 6 y 9% en: PF, IP, IPR, TC y TCI.  La CA fue eficiente hasta el 6% de maracuyá.  A medida que se incrementó el maracuyá el costo disminuyó.  El reemplazo parcial de la harina de pescado hasta un 6% del maracuyá en las dietas, no afectó el desempeño productivo en el PF, IP, IPR, TC, TCI y CA.  Se utilizó el método de la recolección total de heces en cada uno de los tratamientos y repeticiones, mediante el sistema Guelph modificado, con este método directo se obtuvieron los coeficientes de digestibilidad aparente de MS, PB y EB, encontrándose diferencias estadísticas entre (T1) en relación a T2, T3 y T4, concuerdan de manera general con los descritos en diferentes investigaciones con tilapia y cachama para MS, PB y EB que fueron similares

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
Repository
Revista Ecuatoriana de Investigaciones Agropecuarias
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