Apparent digestibility of diets with palm kernel cake on the productive performance of the native species Cichlasoma festae in the breeding stage

 

Authors
Mazón, Edison; Herrera, Marcelino; Mazón, Marlene; García, Antón; Delgado, Manuel; Guzmán, José Luis
Format
Article
Status
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Description

The objective was to evaluate the effect of diets based on palm kernel cake on yield, calculating the increase in weight (IP), relative weight increase (IPR), growth rate (TC), incremental growth rate, Feed conversion, dry matter (DM), protein (CP) and crude energy (EB), as well as the cost of this feed and the mortality of the native redfish in the rearing stage. The fish were fed four diets (0, 4, 8 and 12% of palm kernel) and four replicates per treatment, for 30 days, housed in 16 cages in a pond. The final weight (PF), IP, IPR, TC, TCI, CA, the digestibility coefficients MS, PB and EB, feed costs and mortality were determined. No significant differences were found in the PF, IP, IPR, TC and TCI of the old colorada, among the treatments T1, T2 and T3 of inclusion of the palm kernel cake; Only the diet with the highest percentage of inclusion (T4) showed worse results with respect to the T1 diet. AC had a higher value in the control diet compared to the T2 diet (p <0.05). T4 showed the worst feed conversion (p> 0.05). As the percentage of palmists increased, the cost of the diet decreased significantly. The inclusion in the diet of the red color of up to 8% of palm kernel did not affect the parameters of productive yield studied. And, in addition, the diet is significantly cheaper
El objetivo fue valorar el efecto de dietas a base de torta de palmiste sobre el rendimiento productivo, calculando el incremento de peso (IP), incremento de peso relativo (IPR), tasa de crecimiento (TC), tasa de crecimiento incremental (TCI), conversión alimenticia (CA), digestibilidad aparente de la materia seca (MS), proteína (PB) y energía bruta (EB), así como, el costo de esta alimentación y la mortalidad del pez nativo vieja colorada en la etapa de cría.  Los peces fueron alimentados con cuatro dietas (0, 4, 8 y 12% de palmiste) y cuatro repeticiones por tratamiento, por 30 días, alojados en 16 jaulas en un estanque.  Se determinaron: el peso final (PF), IP, IPR, TC, TCI, CA, los coeficientes de digestibilidad MS, PB y EB, costos de alimentación y mortalidad. No se encontraron diferencias significativas en el PF, IP, IPR, TC Y TCI de la vieja colorada, entre los tratamientos T1, T2 y T3 de inclusión de la torta de palmiste; solo la dieta con mayor porcentaje de inclusión (T4) mostró unos peores resultados con respecto a la dieta T1.  La CA presentó un mayor valor en la dieta testigo en comparación con la dieta T2 (p<0,05).  El T4 evidencio la peor conversión alimenticia (p>0,05).  A medida que se incrementó el % de palmiste el costo de la dieta disminuyó significativamente. La inclusión en la dieta de la vieja colorada de hasta un 8% de palmiste no afectó a los parámetros de rendimiento productivo estudiados. Además, se abarata la dieta significativamente

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
Repository
Revista Ecuatoriana de Investigaciones Agropecuarias
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