Elaboración de una bebida carbonatada de maracuyá "Passión".

 

Authors
Maldonado Carrión, Michelle; Moncayo Herrera, Vanessa Paola
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The aim of this project was to develop a carbonated passion fruit beverage, made with fruit pulp. A completely randomized design was used, the factors were: the percentage of pulp content and the volumes of CO2 in the beverage. Statistical analysis were applied (ANOVA and the Test of Tukey) to determine the best treatments. As a result, treatments: 1 (15% pulp content, 1,5 volumes of CO2) and 2 (15% pulp content, 2,5 volumes of CO2) were chosen to take part in the sensory study. The sensory study was composed of: concept tests, focal groups and paired preference tests that were applied to 100 potential consumers, according to this study there did not exist a statistical difference between the treatments. Based on literary review and for technological reasons treatment 2 was chosen as the final formulation for the product. As a result of this study, PASSION a carbonated passion fruit beverage was developed, it contains 15% of passion fruit pulp and 2,5 volumes of CO2, this product has a shelf life of 3 months in refrigeration and is an excellent source of vitamin C because it provides 40% of the daily recommended value.
El objetivo de este trabajo fue desarrollar una bebida de maracuyá carbonatada, elaborada a base de pulpa de fruta. Para el desarrollo de la misma, se utilizó un diseño experimental completamente al azar, teniendo como factores el porcentaje de pulpa y los volúmenes de CO2 en la bebida. Se realizaron análisis estadísticos (ANOVA y prueba de Tukey) para determinar los mejores tratamientos, como resultado se escogieron los tratamientos: 1 (15% de pulpa y 1,5 volúmenes de CO2) y 2 (15% de pulpa y 2,5 volúmenes de CO2) los cuales fueron llevados a un estudio sensorial. En el estudio sensorial se realizaron: pruebas de concepto, grupos focales y pruebas de preferencia pareadas a 100 potenciales consumidores, como resultado se observó que estadísticamente no existía una marcada preferencia entre los tratamientos. Basado en revisión literaria y por razones tecnológicas, el tratamiento 2 fue escogido como la formulación final para el producto. Como resultado de este estudio se desarrolló la bebida de maracuyá con gas PASSION, que contiene 15% de pulpa de maracuyá y 2,5 volúmenes de CO2, esta bebida tiene una vida útil de 3 meses en condiciones de refrigeración y contiene el 40% del VDR de vitamina C, lo cual la convierte en una excelente fuente de esta vitamina.

Publication Year
2012
Language
esp
Topic
Alimentos
Nutrición
TECNOLOGÍA
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/1431
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/